مقدمه ای بر موضوع
امروزه با پیشرفت تکنولوژی و بیشتر شدن کارهای اینترنتی، گمان می رود که کلمه سرور مجازی VPS را بارها شنیده باشید. ولی ممکن است درباره کاربرد آن اطلاعات زیادی نداشته باشید. به VPS،سرور مجازی کامپیوتر همیشه آنلاین نیز گفته می شود. در واقع کاربران از این نوع سرور توقع دارند که بتوانند در تمامی ساعات شبانه روز پاسخ درخواست های خود را به سرعت بگیرند.
جالب است بدانید که این سرور مانند هر کامپیوتری می تواند دارای سیستم عامل باشد. این بدان معنا است که شما می توانید بر روی آن ویندوز نصب نمایید و یا از توزیع های لینوکسی استفاده کنید. یکی از وظایف سرورهای مجازی این است که اطلاعاتی را که بر روی پهنای اینترنت سرچ می شوند، در هر ساعت از شبانه روز در اختیار کاربران خود قرار دهد. در ادامه به معرفی سرور مجازی و بیان برخی از ویژگی ها و کاربرد های آن خواهیم پرداخت.
شما همراهان تلاش نت می توانید با خواندن این مقاله متوجه انواع سرورهای مجازی مناسب برای کسب و کارهای آنلاین نیز بشوید.
سرور مجازی یا VPS چیست؟
در تعریف کلی سرور، به کامپیوترهای ابر قدرت و همیشه روشن که به پایش و پردازش اطلاعات می پردازند، سرور گفته می شود. سرور، فضایی در اختیار وبسایت ها قرار می دهد تا بتوانند اطلاعات خود را در آن بارگذاری کنند.
” به صورت کلی ۲ نوع سرور وجود دارد. سرور اختصاصی و سرور مجازی “
سرور مجازی یا VPS مخفف عبارت Virtual Private Server است. سرور مجازی بخشی از یک سرور اختصاصی است. به عبارت دیگر سرورهای اختصاصی را می توان با استفاده از سیستم و نرم افزار مجازی ساز، به سرور مجازی تبدیل کرد.
وقتی قصد راه اندازی یک وبسایت را داشته باشید، بایستی برای خرید هاست باکیفیت اقدام کنید. در شروع کار میزان منابع و حافظه مورد نیاز شما کمتر است. اما وقتی کسب و کار شما رونق پیدا می کند و میزان بازدیدهای سایت شما و حجم اطلاعاتی که به کاربر نمایش می دهید، افزایش یابد، نیاز شما دیگر با یک هاست اشتراکی رفع نخواهد شد. در این شرایط نیاز پیدا می کنید که سرویس خود را ارتقا دهید.
” سرور مجازی برای وب سایت هایی که به منابع بیشتری نیاز دارند، یک انتخاب مناسب است. “
زیرا هم میزان منابع اختصاص یافته در این سرویس بیشتر بوده و هم اطلاعات شما در یک فضای اختصاصی و غیر اشتراکی میزبانی می شود.
اما استفاده از سرورهای مجازی تنها به همین موردی که گفته شده محدود نمی شود. خرید سرور مجازی برای مصارف و کاربردهای دیگری نیز مرسوم است. خرید سرور مجازی برای وب سرویس ها مانند میل سرور، دیتابیس سرور و غیره کاربرد دارد. همچنین از این نوع سرور به عنوان عامل ارتباط ثانویه و رمزنگاری اطلاعات نیز استفاده می شود.
VPS بخشی از یک سرور فیزیکی قدرتمند است که توسط نرم افزارهای مجازی سازی مانند VMWare به بخش های کوچکتر تقسیم شده است، میزان منابع سرور مانند رم، هارد برای این بخش ها به نسبت نیاز هر کاربر می تواند متفاوت باشد، ضمنا امکان ارتقا هر یک از آن ها نیز وجود دارد.
هر سرور مجازی به صورت کاملا مستقل از سایرین عمل میکند و هیچ ارتباطی با یکدیگر ندارند این بدین معنی است که سرورهای مجازی موجود در یک سرور فیزیکی میتوانند با سیستم عامل های مختلف راه اندازی شوند و DNS های اختصاصی داشته باشند و یا سرویس های مختلفی بر روی آنها نصب شود.
به دلیل اینکه در VPS تمامی امکانات یک سرور فیزیکی در اختیار کاربران قرار می گیرد و هزینه آن به مراتب کمتر از سرور اختصاصی است این سرویس بسیار پرکاربرد می باشد.
با استفاده از سرور مجازی لوکیشن خارج کشور می توان از وبسایت هایی که خدماتشان را برای ایران تحریم کرده اند به سادگی استفاده کرد. همچنین این سرویس برای وبسایت ها و انجام کارهایی که به اینترنت پرسرعت با ترافیک بالا نیاز دارند نیز مناسب است.
سرور مجازی چگونه کار می کند؟
ارائه دهنده خدمات سرور مجازی، معمولا از یک Hypervisor هایپروایزر برای مجازی سازی استفاده می کند. هایپروایزر یک لایه مجازی است که روی سیستم عامل یک سرور فیزیکی نصب می شود و آن سرور را به اجزای مجازی تقسیم مینماید. این لایه به هر کدام از ماشین های مجازی این امکان را می دهد که سیستم عامل و نرم افزارهای مختص خود را داشته باشند و هر کدام در محیطی جداگانه از سایر کاربران روی همان سرور فیزیکی قابل استفاده باشند.
با وجود اینکه به نظر میرسد در VPS از نظر فنی، منابع بین کاربران به اشتراک گذاشته می شود اما در واقع منابع به شکل تضمین شده در اختیار کاربر قرار می گیرند و شما به عنوان کاربر سرور مجازی، مبلغ تعریف شده ای را برای منابع خود می پردازید و کاربر دیگری امکان استفاده از آن منابع تخصیص داده شده به شما را نخواهد داشت!
” به این ترتیب می توان گفت که در VPS از طریق به اشتراک گذاری منابع، محیطی مشابه با سرورهای اختصاصی شبیه سازی می شود. “
✔ مزایای VPS برای کسب و کارها
همانطور که ذکر شد سرور VPS یا نیمه اختصاصی ترکیبی از ویژگی های هاست اشتراکی و اختصاصی را با هم دارد که آن را برای کسب و کارهای کوچک و متوسط مفید ساخته است.
امکانات و ویژگی های سرور مجازی بسته به شرکت هاستینگ متفاوت است. اما مهم ترین و کلیدی ترین مزایا و کاربردهای VPS برای کسب و کارها عبارت است از:
۱) داشتن سرور اختصاصی
برخلاف هاست اشتراکی، منابع RAM و CPU هاست شما با سایت های دیگر مشترک نیست. در نتیجه پهنای باند و فضای ذخیره سازی مخصوص خود را دارید.
۲) امنیت بسیار بالا
در هاست اشتراکی اگر سایتی هک یا ویروسی شود، مابقی سایت هایی که در آن سرور قرار دارند نیز احتمال دارد به خطر بیوفتند. مخصوصا اینکه هاست اشتراکی نسبت به حملات DDoS آسیب پذیر است، اما برخلاف هاست اشتراکی، فضای سرورهای مجازی از هم تفکیک شدهاند.
پس در نتیجه امنیت بالاتری نسبت به هاست اشتراکی دارند. تامین امنیت در سایت هایی (سایت خدماتی، شرکتی و فروشگاهی) که با اطلاعات مشتریان سروکار دارند (مانند اطلاعات شخصی، کارت های بانکی، شماره موبایل، آدرس ایمیل، گذرواژه و پسوردها و…) از اهمیت دو چندان برخوردار است. بنابراین بهتر است در صورت امکان، هزینه بیشتری صرف کنید و سرور مجازی باکیفیت خریداری کنید.
۳) قیمت به صرفه برای کسب و کارهای کوچک و متوسط
اگرچه سرور مجازی به اندازه هاست اشتراکی ارزان نیست، اما هزینه کمتری نسبت به هاست اختصاصی دارد. (اطلاع از قیمت سرور اختصاصی) به همین دلیل نسبت به پولی که هزینه می کنید، ارزش بالایی ارائه می دهد.
۴) بکاپ گیری آسان
یکی از کاربردهای VPS برای کسب و کارها امکان استفاده از آن برای تهیه بکاپ و ایجاد سرور پشتیبانی است. بنابراین در صورت داشتن سرور مجازی، پشتیبان گیری از دیتابیس و سایت راحت تر انجام می شود.
۵) امکان مدیریت و کنترل سرور
در صورت خرید VPS، امکان دسترسی به root را دارید که به شما اجازه مدیریت سرور را می دهد.
۶) امکان سفارشی سازی تنظیمات پیکربندی
یکی از مزایا و کاربردهای VPS برای کسب و کارها امکان سفارشی سازی پیکربندی است. در این نوع سرورها شما می توانید سیستم عامل و نرم افزارهای دلخواه خود را روی سرور مجازی نصب کنید.
۷) انعطاف پذیری بالا
در صورتی که به پهنای باند و منابع رم بیشتری نیاز داشته باشید، می توانید خیلی سریع سرور خود را ارتقا دهید.
انواع سرور مجازی برای کسب و کار
انواع سرورهای مجازی بر اساس چگونگی مدیریت سرور
-
سرور مجازی مدیریت شده
گاهی کاربران به دلیل سنگین و پربازدید بودن وبسایت خود و همچنین عدم تسلط کافی بر موضوع مدیریت سرور، ترجیح می دهند که از این نوع سرور مجازی استفاده کنند. در این نوع سرور مجازی، مدیریت سرور بر عهده متخصصان شرکت هاستینگ تلاش نت است. طبیعتا هزینه ای که کاربر برای این نوع سرور میپردازد، یک مقدار بیشتر از سرور مجازی مدیریت نشده است. جهتمشاوره و اطلاع از قیمت ها تماس ۰۲۱۵۴۱۰۹۰۰۰ بگیرید.
-
سرور مجازی مدیریت نشده
در این نوع پلن، کنترل و مدیریت سرور، کاملا بر عهده کاربر است.
انواع سرورهای مجازی بر اساس سیستم عامل مورد استفاده
-
سرور مجازی لینوکس
بهره گیری از یک نوع سخت افزار قدرتمند و توانایی اجرای اکثر برنامه ها، از مزیتهای این نوع سرور مجازی است.
-
سرور مجازی ویندوز
این نوع سرور دارای سیستم عامل ویندوز است که سیستم عاملی نسبتا قدرتمند و البته بسیار محبوب در میان کاربران بحساب می آید.
-
سرور مجازی میکروتیک
سیستم عامل این نوع سرور بر پایه لینوکس و بیشتر مناسب افراد حرفه ای است.
انواع سرور مجازی بر اساس نوع مجازی ساز
-
Xen
این نوع مجازی ساز هم برای سرورهای مجازی لینوکس و هم سرور مجازی ویندوز، قابل استفاده است و به عنوان پرسرعت ترین نوع مجازی ساز شناخته می شود. البته این نوع مجازی ساز را می توان به صورت مستقیم و بدون وجود سیستم عامل نیز، بر روی سخت افزار نصب کرد.
-
ESXi
ESXi آخرین ورژن از مجموعه نرم افزارهای VMware Hypervisor است که مستقل از سیستم عامل می باشد و به طور مستقیم و بی واسطه روی سخت افزار نصب می گردد.
ESXi به گونه ای است که شما می توانید چند ماشین مجازی را درحالی که به طور همزمان در حال سرویس دادن به شبکه شما می باشند، داشته باشید و مدیریت منابع سخت افزاری را برای هر ماشین مجازی انجام دهید.
راه اندازی ESXi باعث می شود تا خدمات پشتیبانی شبکه با کیفیت تری به مجموعه مورد نیاز داده شود. چرا که امکان کنترل کامل تر ماشین های مجازی را به کارشناس شبکه می دهد و متخصص شبکه می تواند در صورت وجود مشکل و بوت نشدن ماشین مجازی مشکل را بدون نیاز به حضور فیزیکی بررسی کند.
” این نوع مجازی ساز (ESXi) یکی از مجازی سازهایی است که تلاش نت از آن استفاده می کند. “
-
OpenVZ
این مجازی ساز نیز جزو مجازی سازهای پرطرفدار محسوب می شود که دارای برخی مزیت های ویژه است. به عنوان مثال برای ایجاد سرور مجازی لینوکس با برخی سیستم های عامل خاص مانند centOS، تنها از این نوع مجازی ساز می توان استفاده کرد.
انواع سرور مجازی بر اساس موقعیت جغرافیایی (داخل و یا خارج از ایران)
-
سرور مجازی خارجی
سروری است که امکان ارائه آن در داخل کشور ایران نیست. توجه داشته باشید که محل قرارگیری سرور نکته بسیار مهمی است. برای مثال اگر از برنامه هایی استفاده می کنید که تحت تحریم هستند یا بازدیدکنندگان وبسایت شما، اکثرا در کشورهای خارجی اقامت دارند، سرور مجازی خارجی گزینه بهتری به نظر می رسد.
-
سرور مجازی داخلی
از مزیت های این نوع سرور نسبت به سرور مجازی خارجی می توان به قیمت پایین تر آن اشاره کرد.
چکیده مقاله
درنتیجه می توان گفت VPS یا سرور مجازی ، یک سرور است که از طریق به اشتراک گذاری منابع، محیطی مشابه با سرورهای اختصاصی را شبیه سازی می کند و خرید آن بسیار به صرفه تر از یک سرور اختصاصی است و همچنین امنیت و سرعت بیشتری را نسبت به هاست اشتراکی در اختیار کاربر قرار می دهد.